Leaving Microsoft To Change The World

Buku Dulu-Dulu | Leaving Microsoft To Change The World
Oleh : John Wood

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Buku Dulu-Dulu adalah buku-buku yang dahulu banyak jadi peneman saya dalam perjalanan Kajang – Jalan Ampang. menaiki komuter dan LRT, dan juga Kajang-KL-Putrajaya, sekitar 2010 – pertengahan 2015. BDD ni bukanlah review buku, tetapi lebih kepada pemahaman saya tentang buku-buku tersebut. Semua buku masih berada (tersangkut) di Kajang, jadi saya cuba nak ingat semula apa yang saya faham mengenai buku-buku berkenaan tanpa membaca semula di internet, dan berkongsi secara ringkas, mana tahu ada manfaat.

Kita mula dengan buku yang masih berada dalam 10 Terbaik Carta Buku saya. Leaving Microsoft To Change The World.

**************

Secara sepintas lalu, LMTCTW adalah buku berkisar tentang

1) En. John Wood, seorang pengurus kanan yang bekerja dengan Microsoft. Workaholic.
2) Penat bekerja, ambil cuti panjang tiga minggu untuk trekking di pergunungan Himalaya.
3) Singgah di satu sekolah di pergunungan tersebut, dan terusik hati melihat keadaan perpustakaan
4) Balik ke A.S, dan rasa ingin lakukan sesuatu. Beliau mulakan dengan email semua kawan-kawan
Untuk mohon sumbangan buku.
5) Jiwa makin ke arah untuk selesaikan , tetapi kerja semakin banyak. Beliau akhirnya buat keputusan untuk berhenti di Microsoft dan kejar impiannya.

**************

Bab Menarik

Buku ini kalau kita selak dari muka awal hingga habis, saya rasa tidak jauh berbeza dengan buku-buku lain yang sama tema. Keputusan En. John berhenti kerja untuk kejar cita-cita, bukanlah sesuatu begitu membebankan kepala. Ramai juga orang yang alami pengalaman yang sama. Bila kita hendak membuat keputusan-keputusan penting dalam hidup, tiada masalah sangat jika hanya melibatkan kita seorang sahaja. Yang menjadi sedikit masalah, jika apa yang kita (bakal) putuskan, akan turut berita kesan pada orang lain.

Dalam buku LMTCTW ini, En. John dengan teman wanitanya.
TW En. John ini seorang wanita berpendidikan tinggi, pencapaian cemerlang, kuasai banyak bahasa. High-achiever mudah cerita. Beliau seorang expat dan hidup dalam lingkungan socialite/high-society. En. John sangat faham dengan karakter TW beliau, dan memberitahu tentang keputusannya adalah sangat sukar. Yang mana paling kurang berisiko, berkias secara berterusan sampai beliau faham? Atau terus terang lebih baik?.

Jadi pada suatu hari, sambil makan malam, En. John menyampaikan hasrat beliau untuk berhenti kerja dan fokus dengan visi hidup baru beliau. Sebagai seorang terpelajar, TW En. John tanya dahulu, “saya tak kisah kalau awak nak teruskan dengan impian awak, tapi kalau tak berhenti kerja tak bolehkah?” .

Namun mungkin En. John sudah bulat tekadnya, dan sudah tidak nampak cara lain. Tiada pilihan lain. Kalau ingin teruskan, sesuatu mungkin terpaksa dikorbankan. Dalam situasi ini, En. John juga kekal tenang, jadi masih curhat dengan TW beliau untuk duga apa yang bermain di fikirannya. Jelas, TW beliau tak boleh ikut kehidupan En.John, kerana masih ingin kekalkan gaya kehdupan sedia ada. Jadi itu kira makan malam terakhir mereka dan selepas itu masing-masing ikut jalan sendiri.

**************

Takeaway

Dalam kejar cita-cita dan impian, kecil atau besar, ada perkara-perkara tertentu yang terpaksa dikorbankan/lepaskan. En. John korbankan karier yang cerah dalam Microsoft untuk kejar impian beliau, tidak sesukar membuat keputusan untuk membawa haluan yang berbeza dengan TW beliau. Bolehkan kita salahkan TW En.John yang pilih untuk kekal dengan kehidupan sedia ada? tak boleh sebenarnya. Dalam situasi mereka, tiada siapa yang salah. Dua-dua betul. Begitulah kehidupan nyata. Bila ingat balik, saya sebenarnya teringat salah satu rangkap lagu Yang Bertakhta Akhirnya (M.Nasir)..

Dan kita terpaksa memilih
Jalan yang telah ditentukan
Dan kita sama-sama dewasa
Menghadapinya

**************

Sekian perkongsian Buku Dulu-Dulu. Buku LMTCTW ini ada sambungan, Creating Room To Read. Tapi ianya lebih bersifat teknikal. Jadi saya bypass, dan nanti kita ke buku yang lain pula.

Sekian perkongsian 😊

 

Facebooktwitter

Leave a Reply